Suomen Telelääketieteen ja e-Health seura
TIEDOTE 28.4.2020
KORONA PISTI VAUHTIA TELELÄÄKETIETEEN KEHITTÄJIIN
Koronapandemia oli keskeisessä roolissa Suomen Telelääketieteen ja e-Health seuran (STeHS) järjestämässä esikonferenssissa, jolla pohjustettiin 30.9. – 2.10.2020 järjestettävää kansainvälistä #eHealth2020 konferenssia ”From Dream to Reality”. Esikonferenssi järjestettiin pandemian takia etänä ja siihen osallistui kotimaisia ja kansainvälisiä terveydenhuollon ja telelääketieteen asiantuntijoita.
”Esikonferenssin esitysten perusteella on selvää, että korona tuo uutta sisältöä syyskuun lopun varsinaiseen konferenssiin, josta näyttää tulevan pandemian takia todella ajankohtainen”, STeHSin puheenjohtaja Arto Holopainen sanoo.
”Tapahtuman teemat eivät muutu, mutta covid-19 tuo niihin uuden sisällöllisen virityksen. Ja syyskuun lopulla meillä on entistä parempaa ja syvempää tietoa pandemiasta ja sen selättämiseen käytetyistä keinoista.”
iHospital InnoLabin digitaalisen terveyden asiantuntija Nana Bit-Avragim totesi esikonferenssissa, että ennen pandemiaa tekoälyä pidettiin kaikkein kiinnostavimpana digitaalisen terveyden osa-alueena. Kun jouduimme kriisiin, huomio kohdistui nopeasti telelääketieteeseen. Jopa muutamissa päivissä alettiin ottaa käyttöön ja kehittää erilaisia etävälineitä terveydenhuollon käyttöön. Etävälineiden lisäksi yritykset ja muut organisaatiot alkoivat avata dataansa yhteiskäyttöön ja alustojaan yhteiskehittämiseen.
Ninchatin Ville Mujunen kertoi, että kriisin aikana etätyökalujen kysyntä on suorastaan räjähtänyt. Yritys on toimittanut asiakkailleen lyhyessä ajassa runsaasti mm. chat-, video- ja infobot-ratkaisuja. Niiden avulla monta tuhatta lääkäriä on siirtänyt toimintaansa verkkoon, on käynnistetty verkkopohjaisia perhepalveluita, korona infoboteja, vammaispalveluita etänä jne.
Predicellin Aki Kuivalainen kertoi, että Tanska on hyväksynyt yrityksen sovelluksen yhdeksi välineeksi covid-19 monitoroinnissa. Yritys kehittää tekoälysovellusta itsemonitorointiin. Tavoitteena on tuottaa dataa, jonka avulla terveysongelmia voidaan ennaltaehkäistä. Kansalaisten itse tuottaman datan lisäksi tekoälysovellus käyttää myös elinympäristöön liittyvää avointa dataa, jollaista tuottaa Suomessa esimerkiksi Ilmatieteen laitos.
CareLigon Andreas Blomqvistin mukaan voisimme ennaltaehkäistä monia ongelmia, jos saisimme kansalaiset sitoutettua paremmin aktiiviseen omahoitoon. Tähän ei hänen mukaansa päästä, ellei kiinnitetä huomiota siihen, mitä mitataan.
”Insinööri mittaa kaiken, mikä on mitattavissa ja lähettää sen hoitojärjestelmään. Kuitenkin erityisesti ikääntyneille, pitää mitata sitä, mikä on tarpeen, mittaamiselle pitää olla kliininen peruste. Emme halua pakottaa vaan voimaannuttaa ihmisiä. Siten he sitoutuvat hoitoon”, Blomqvist sanoi.
Lisätietoa
Konferenssi:
eHealth2020 – International Conference & The 25th Finnish National Conference on Telemedicine and eHealth, ”From Dream to Reality”:
eHealth2020 – Kansainvälinen seminaari 2020 – STeHS
Suomen Telelääketieteen ja eHealth –seura (STeHS):
www.telemedicine.fi
Puheenjohtaja Arto Holopainen 045 139 3996, arto.holopainen(at)kuopio.fi