Terveydenhuollon tietotekniikan erityispätevyys kiinnostaa lääkäreitä ja hammaslääkäreitä

Suomen Telelääketieteen ja eHealth -seura ry

TIEDOTE 30.5.2016

TERVEYDENHUOLLON TIETOTEKNIIKAN ERITYISPÄTEVYYS KIINNOSTAA LÄÄKÄREITÄ JA HAMMASLÄÄKÄREITÄ

Tietotekniikan merkitys terveydenhuollossa kasvaa, mutta lääkäreiden ja hammaslääkäreiden koulutukseen ei sisälly tietotekniikkaa. Suomen Telelääketieteen ja eHealth seuran (STeHS), Suomen Lääkäriliiton ja Suomen Hammaslääkäriliiton ylläpitämä ohjelma on korjannut tilannetta nyt kolmen vuoden ajan. Kiinnostus erityispätevyyttä kohtaan kasvaa koko ajan.

Suomeen vuonna 2012 perustettu pätevöitymisohjelma terveydenhuollon tietotekniikan erityispätevyyden hankkimiseksi on maailman ensimmäinen laatuaan. Erityispätevyyden voivat hankkia lääkärit ja nyt myös hammaslääkärit.

Pätevöitymisohjelma käynnistyi 2013. Huhtikuun 2016 alkuun mennessä siirtymäajan pätevyyden ja erityispätevyysohjelman suorittamisesta kiinnostuneita hakijoita on ollut yhteensä 85, joista 81 lääkäriä ja neljä hammaslääkäriä. Erityispätevyyksiä on myönnetty 58, joista lääkäreille 55 ja hammaslääkäreille 3.

Oulun yliopiston terveydenhuollon tietojärjestelmien professori ja STeHSin varapuheenjohtaja Jarmo Reponen painottaa, että tietotekniikasta on tullut lääkärin työn perustyökalu 2000-luvulla.

”Sen merkitys on kasvanut entisestään, kun potilaskertomukset on saatu sähköiseen muotoon, sähköinen resepti on otettu käyttöön ja kansallinen terveysarkisto on aloittanut toimintansa. Tietotekniikasta on tullut terveydenhuollon strateginen muutosvoima. Telelääketiede ja e-terveyden ratkaisut ovat kasvava osa terveydenhuollon organisaatioita ja prosesseja. Niillä on keskeinen rooli myös sote-uudistuksessa.”

Suomessa on ollut tietotekniikkaan perehtyneitä lääkäreitä, mutta heidän osaamisensa on perustunut henkilökohtaiseen kiinnostukseen ja harrastuneisuuteen. Vain harvalla on koulutusta tekniikan alalta.

”Terveydenhuollon tietotekniikan erityispätevyys tarjoaa lääkäreille ja hammaslääkäreille jäsennellyn, nykyaikaisen tavan kehittää osaamistaan terveydenhuollon tietotekniikassa ja tiedonhallinnassa sekä motivoivan urakehitysmahdollisuuden”, Reponen sanoo

Erityispätevyys tekee tietoteknisen osaamisen näkyväksi, jolloin osaajat ovat tunnistettavissa. Yhteneväisin kriteerein määritelty muodollinen pätevyys auttaa rekrytoinneissa. Syntyy myös tietotekniikan asiantuntijalääkärien verkosto, joka toimii alan yritysten, tutkimuslaitosten ja muiden toimijoiden yhteistyökumppanina.

Saadun palautteen perusteella moni pätevyyden suorittanut on hakeutunut johtaviin asiantuntijatehtäviin tai esimiesasemaan. Jarmo Reposen mukaan jatkossa on tarpeen tuoda sähköisten terveyspalvelujen opetus osaksi lääkäreiden ja hammaslääkäreiden perusopetusta.

Lisätietoja
Jarmo Reponen 044 4394 820, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
www.laakariliitto.fi/koulutus/erityispatevyydet/tietotekniikka
www.hammaslaakariliitto.fi/fi/opiskelu-ja-koulutus/erityispatevyydet/terveydenhuollon-tietotekniikka
www.telemedicine.fi/fi/75-kategoriafi/ajankohtaista/330-terveydenhuollon-tietotekniikan-erityispatevyys

Tulosta Sähköposti